The One Thing – The Surprising Truth Behind Extraordinary Results, Gary Keller med Jay Papasan, 2012
Jag köpte den här boken för att jag blev provocerad – ”Varför skriver man ännu en bok om att fokus leder till framgång?”. Men Keller och Papasan är inte bara käcka man-kan-om-man-vill-profeter, de har konkreta och praktiska råd att ge. Sedan måste vi dessvärre ändå göra jobbet själva.
The One Thing
Vi ska göra en sak i taget, då går det bäst. Så är det bara.
Invändningarna kommer ju direkt – man kan ju inte välja mellan barnen, hälsan, jobbet, kärleken, bowlingen, trädgården, klimatförändringarna och vännerna.
Nej, men man kan göra en sak i taget! Man ska inte vara med barnen och samtidigt tänka på vad man borde ha gjort med hälsan, jobbet, kärleken, bowlingen, trädgården, klimatförändringarna och vännerna.
”Om du jagar två kaniner kommer du inte att fånga någon av dem.” (Ryskt ordspråk)
Vi är lurade!
Sex falska föreställningar hindrar oss att fokusera på det viktigaste. Här kommer listan och motargumenten.
- ”Allt är lika viktigt”
Det är det inte alls! Minns Paretos 80/20-regel, att 80 % av resultaten uppnås med 20 % av insatsen.
Man ska säga nej till att göra saker. Man kan i stället säga ja till att andra gör saker! Massor med tid går förlorad när man säger ”kanske” och ”senare”. Dels drar det energi att ta ställning till samma fråga en gång till, dels kan man känna sig tvungen att säga ”ja” till något oviktigt bara för att man sagt ”senare” fyra gånger. Säg nej ofta! Gärna vänligt, men ofta. - ”Använd simultanförmågan”
Det finns ingen sådan, det vi gör är att växla fokus fram och tillbaka. Det kostar ”ställtid” för att citera Bodil Jönsson. Dessutom ökar det risken att vi har oavslutade saker hängande, vilket också utmanar vårt fokus. - ”Ett disciplinerat liv”
Ingen orkar med att vara disciplinerad jämt. Därför ska vi göra viktiga saker ”automatiskt”, genom vanor som spar energi. (Se ”Vanans makt” av Charles Duhigg.)
Och vanor ska byggas en i taget för att få bäst chans. När den första är etablerad så kan man börja med nästa. - ”Det är bara att koppla på viljestyrkan”
Viljestyrka har kort batteritid, använd den strategiskt. Den nöts ner varje dag när vi till exempel gör så olika saker som bantar, undertrycker ilska, gör något tråkigt eller skapar nya vanor. (Se ”Tänka snabbt och långsamt” av Dan Kahneman.) - ”Balans i livet”
Uttrycket ger en vilseledande bild av jämvikt och kompromiss. Om vi alltid ska vara i balans så tar vi aldrig ut svängarna tillräckligt mycket för att åstadkomma något stort, det måste få vara slagsida ibland. - ”Stort är dåligt, malligt, övermaga”
Inte alls, man ska tänka stort från början när man väljer sin One Thing. ”Om jag ska bli världsmästare i bowling, …” Men ambitionsnivå står det mer om i andra böcker.
Intressant med punkterna 3 och 4, tycker jag. Det är lätt att lura sig själv med att ”det är ju bara att bestämma sig” och bli uppriktigt förvånad när man inte lyckas med sina föresatser. Gång på gång!
En sak i taget förbättrar oddsen. När man skapar sig en ny vana, kommer den att kräva mindre och mindre självdisciplin för varje dag. Boken påstår att det tar i snitt 66 dagar för en ny vana att bli automatisk, sedan kan man börja med nästa nya vana. Det är ju ett ganska beskedligt tempo, så det gäller att välja strategiskt.
En intressant tanke är att man ska välja i vilken ordning man ska skaffa sig sina nya vanor. Bokens svar är att tänka fallande dominobrickor – ”Vilken viktig förändring skulle kunna hjälpa mig att lyckas med nästa viktiga förändring?” Till exempel: ”Om jag börjar träna så orkar jag läsa mer på kvällarna”.
När vanan skapas ska man använda sin viljestyrka strategiskt. När har du mest viljestyrka? För de flesta är det på morgonen när man inte har hunnit använda den till något annat. Därför ska de flesta planera för att göra sin mest energikrävande uppgift först.
Den stora frågan
Den magiska frågan lyder:
”Vilken är The One Thing jag kan göra som leder till att allt annat blir enklare eller onödigt?”
Frågan irriterade mig först – både tråkig och svår. Vem har svaret på en så’n fråga? Men om man plockar isär den så har den sina poänger.
The One Thing…
En sak.
Befriande, faktiskt, eftersom det tar bort vår vanliga stress att hålla många bollar i luften. En sak i taget.
…jag kan göra…
Kan göra.
Inte ”borde göra” eller ”hade kunnat göra om inte…”.
…som leder till att allt annat viktigt blir enklare eller onödigt
Här får man hjälp att prioritera. Man ska inte bara göra saker för att de råkar ligga överst i en hög. Frågan hjälper oss att komma ihåg kopplingen mellan det stora, yviga, avlägsna och det omedelbara, realistiska och konkreta.
Det är ganska lätt att måla upp ett stort och avlägset mål. Det är också lätt att fylla sin vardag med små och stora saker. Men att låta vardagen drivas av det avlägsna målet…?
Think big, go small. Prova serien av frågor nedan. Den ser banal ut men prova ändå! Den sista frågan är viktigast.
Koppla lång och kort sikt
Mål någon gång i framtiden?
(Som att bli världsmästare i bowling)
Mål om fem år?
(Som att bli svensk mästare i bowling)
Mål om ett år?
(Som att vara med i klubblaget)
Mål den här månaden?
(Som att vara igång med en extra träning per vecka)
Mål den här veckan?
(Som att ha avtal om en fast bana varje vecka)
Mål idag?
(Som att lyssna med familjen i kväll vilken dag som fungerar bäst)
Mål just nu?
(Som att ringa klubben och kolla tillgängliga banor)
Hur gick det? Jo, kom igen, svara på frågorna nu! Och utför handlingen under sista frågan, du kan läsa vidare se’n.
Har du inget färdigt framtidsmål? Det gör inget just nu, välj bara något som du skulle ha lust med, för att prova tekniken. Seså, jag väntar.
.
.
.
Hur kan den sista frågan vara viktigast? Därför att det är bara där det händer något!
Om man inte kan välja mellan barnen, hälsan, jobbet, kärleken, bowlingen, trädgården, klimatförändringarna och vännerna, så kan man ha flera områden som alla har en egen One Thing. Kör då frågorna för varje område.
Nedan pratar jag ändå om en sak i taget, det blir så jobbigt att läsa annars.
Blocka!
Viktiga saker måste blockas i kalendern.
Om vår One Thing på jobbet i år är att få in 10 nya kunder så lägger vi säkert ”all tid vi kan” på det, men för de flesta av oss innebär det 10 % av arbetsveckan för det är ju så mycket annat man måste göra. Då har vi, rent logiskt, antingen valt fel One Thing eftersom den uppenbarligen är mindre viktig än mycket annat, eller så sviker vi det vi själva har bestämt är viktigt.
Ni anar inte hur ofta man säger ”Det viktigaste är att vi utvecklar oss för framtiden” och sedan lägger man tre dagar om året på utveckling, och de andra 362 på något annat.
Det räcker inte att lägga in sin One Thing i en Att-göra-lista, man behöver blocka tid.
Keller och Papasan ger oss alla rådet att blocka tid i våra kalendrar i följande ordning:
- Blocka ledigheterna
Ingen kan åstadkomma stora saker utan att återhämta sig då och då. - Blocka din One Thing
Varje dag, hur viktigt är det annars? Om vi jobbar heltid så ska minst 4 timmar per dag styra mot det viktigaste.
Den som har mest energi på morgnarna bör blocka sin One Thing-tid på morgnarna. Det gäller särskilt om vi behöver vara kreativa. Alla författare jag någonsin läst om har fasta tider när de skriver. De väntar inte på inspiration, de sätter igång bara. Varje dag. - Blocka din planeringstid
Det ena syftet med planering – Få ut det mesta av sin One Thing-tid och stämma av att den leder mot målen. Svara på frågan ”Vilken är The One Thing jag kan göra nästa vecka som leder till att allt annat blir enklare eller onödigt?” Vad bra att vi redan har blockat tid för det, eller hur?
Det andra syftet med planering – Kunna freda sina blockade tider! Då behövs det god planering av den övriga tiden. Vara förberedd på att säga nej.
Det här är ju rätt besvärligt, men om vi gör det till en vana så kanske det går lättare efter hand?!
Lärdomar
- Viljestyrka är för svårt för de flesta av oss. Vi behöver vanor som hjälper oss att vara prioritera.
- Vi behöver koppla våra vardagshandlingar till våra långsiktiga ambitioner.
- Den magiska frågan kan bli en bra vana. ”Jag har 20 minuter innan mötet. Vad är The One Thing jag kan göra nu som leder till att allt annat blir enklare eller onödigt?” Svaret kanske inte alltid är ”Jag kollar mailen”.
- Vi ska blocka tid i kalendern för The One Thing, annars kommer annat att ta över.
”Människor bestämmer inte över sin framtid, de bestämmer över sina vanor och vanorna skapar deras framtid.” F M Alexander.
Liza Rudolfsson skriver om företagsutveckling nästan varje månad. Nästan.
Köp boken på Adlibris här, eller på Bokus här.